Alle recepten

Vorige fotoVolgende foto
Wedstrijd is afgelopen!
Inzender: Daan Willems
Titel: Beef Stroganoff
Ingrediënten:
750gr runderriblappen 4 el olijfolie 1st winterpeen 3st witte uien 2st rode paprika 1st gele paprika 1 blik gepelde tomaat 3 tenen knoflook 125 gr gerookte spekblokjes 1 tl karwijzaad 1 el zoet paprika poeder 1 tl gerookte pittige paprikapoeder ½ tl Cayenne peper 125 ml crème fraîche 4 el gesneden augurkschijfjes 1 blokje runderbouillon 1 el bloem 33 cl Gouden Carolus Indulgence Hopsure 2 el fijn gehakte verse peterselie Zout en peper Benodigdheden: Dutch oven/gietijzeren stoofpan Pollepel Snijplank Scherp mes Rookhoutsnippers (weber hickory ) Kogelbbq/kamado
Bereidingswijze:
Maak je bbq klaar voor directe verhitting. Leg een ruime hand rookhoutsnippers in een bakje water. Snij de riplappen in stukjes van +/- 2 bij 2 cm, snipper de uien, snij 1 ½ rode paprika en een ½ gele paprika in stukjes van +/- 3 bij 3 cm. Snij de overige paprika in kleine blokjes en doe deze in een apart schaaltje. Maak de winterpeen schoon en halveer deze over de lengte en snij er halve ‘maantjes’ met een dikte van max. ½ cm. Doe 4 el bloem in een ruime kom en voeg er een ruime snuf zout , peper aan toe en meng deze goed. Doe de blokjes riblap bij de bloem en zorg dat deze een goede coating hiermee krijgen. Doe de blokjes in een andere schaal en klop het overtollige bloem eraf. Zet de gietijzeren pan op de hittebron, zodat deze goed warm wordt. Doe nu 2 el olijfolie in de pan. Bak de spekblokjes tot ze bijna krokant zijn, haal deze uit de pan en doe deze in een schone ruime kom. Bak de rundvlees stukjes in het overgebleven vet en in verschillende ladingen (anders gaat het stoven) rondom bruin. Haal deze na elke lading uit de pan en doe ze bij de spekblokjes in de kom. Voeg de laatste olijfolie aan de pan toe en laat deze weer goed warm worden. Doe dan de gesnipperde ui in de pan en roer deze enkele keren goed om. Voeg de wortel toe en bak deze mee. Voeg de grove paprika stukjes toe en bak deze even mee. Pers de tenen knoflook en doe die erbij. Roer om en voeg de zoete paprikapoeder, de pittige paprikapoeder, het karwijzaad, de chilipoeder en een snuf zout en gemalen peper toe. Roer dit enkele keren goed om. Voeg het spek en het rundvlees weer toe en roer goed om. Giet nu de Gouden Carolus erbij en breng het geheel rustig roerende aan de kook. Doe het bouillonblokje erbij en roer tot deze is opgelost. Giet nu de gepelde tomaten erbij en maak al roerende de tomaten iets kleiner. Haal de rookhoutsnippers uit het water schud deze even uit. Leg de helft op de brandende kolen en laat de deksel van je pan, maar sluit de deksel van je bbq. Laat het nu zachtjes in de rook pruttelen. Na 20 minuten even doorroeren en de laatste rookhoutsnippers toevoegen aan de kolen. 20 minuten later weer roeren en dan de deksel op de pan doen en zachtjes nog een goed uurtje laten pruttelen. Proef na een uur of je de Stroganoff genoeg op smaak vind en het rundvlees zacht genoeg is. Voeg anders nog peper en zout naar smaak toe en bedenk dat er nog crème fraîche op bord aan toegevoegd wordt. Indien het vlees nog niet mals genoeg is naar je smaak laat de Stroganoff dan nog langer pruttelen tot deze mals/zacht genoeg is. Voeg de laatste 5 minuten de klein gesneden paprika blokjes toe zodat warm worden, maar wel een ‘bite’ houden. Schep een portie Stroganoff op bord en leg daar een eetlepel crème fraîche, 1 el gesneden augurk op en strooi de ½ el fijn gehakte peterselie erover. Serveer met witte rijst en/of versgebakken witbrood. Eet smakelijk! Met culinaire bbq groet, Daan Willems
Stemmen: 368

Aantal keer bekeken: ?